Belgen maken zich minder zorgen over cybercriminaliteit ondanks meer telewerken en online winkelen, blijkt uit recente Unisys Security Index™

BRUSSEL, België, 9 juli 2020 - Hoewel de cijfers aantonen dat cybercriminelen de coronaviruscrisis massaal aangrijpen om malware of ransomware te verspreiden, is de bezorgdheid bij Belgen over identiteitsdiefstal of cybercriminaliteit afgenomen. Dit blijkt uit cijfers van de meest recente Unisys Security Index™.

De Unisys Security Index™ is het langstlopende onderzoek naar de bezorgdheid over de veiligheid van de consument. Wereldwijd werden meer dan 15.000 mensen in 15 landen ondervraagd, waaronder 1.000 in België. Elk jaar peilt het onderzoek het gevoel van veiligheid in vier grote categorieën: persoonlijke veiligheid, financiële veiligheid, internetveiligheid en nationale veiligheid.

Aan hun bezorgdheid over de algemene veiligheid geven de Belgen op 144 punten op een schaal van 0 tot 300, waarbij 300 punten staat voor het hoogste niveau van ongerustheid. In vergelijking met vorig jaar is dit 9 punten lager en het laagste niveau in de afgelopen vier jaar. Wereldwijd staat het gemiddelde voor alle landen samen op 175 punten. Het onderzoek van dit jaar werd uitgevoerd tussen 16 maart en 5 april, tijdens de coronaviruscrisis en in een tijd waarin veel mensen verplicht werden om van thuis te werken.

Weinig bezorgd over cybercriminaliteit
Wereldwijd is de bezorgdheid over internetveiligheid met 7 punten gedaald (van 179 naar 172 punten) ten opzichte van vorig jaar. België volgt de algemene trend, maar hier daalt de bezorgdheid veel sterker (van 160 naar 141 punten). Amper 39% van de Belgische respondenten maakt zich (veel of extreem veel) zorgen over hun veiligheid bij het online winkelen. Vorig jaar was dit nog bijna de helft (48%). De Belgen zijn ook minder bezorgd over hacken en computervirussen, met 44% in vergelijking met 54% vorig jaar.

"Het is opvallend dat de bezorgdheid over identiteitsdiefstal, bankkaartfraude en online winkelen is afgenomen in een tijd waarin veel meer mensen aan deze risico's werden blootgesteld omdat ze vanop afstand moesten werken als gevolg van de coronaviruscrisis", aldus Rudolf de Schipper, Delivery Lead, Belgium & International Institutions bij Unisys.

Hacking gevolgen pas over maanden zichtbaar
Het onderzoek suggereert dat veel consumenten een vals gevoel van gegevensbeveiliging hebben als ze van thuis werken. Amper 20% maakt zich zorgen over een gegevens- of veiligheidsinbreuk tijdens het thuiswerken door de pandemie. Toch is werken vanop afstand een potentieel gevaar, vooral omdat bedrijven tijdens de lockdown snel moesten overstappen op thuiswerken, waardoor de beveiliging niet optimaal was.

"De afgelopen weken/maanden hebben we voorbeelden gezien van bedrijven waar de desktop op kantoor bleef staan en medewerkers op afstand konden inloggen op die pc. Andere medewerkers namen dan weer hun desktop van het werk mee naar huis. Enerzijds is de beveiliging daarop niet geconfigureerd om thuis te werken en anderzijds draai je het beveiligingsecosysteem binnenstebuiten. Het lijkt immers alsof je op kantoor werkt, dus de externe firewalls en beveiligingsmaatregelen herkennen die computer niet als een gevaar. Maar die pc is thuis niet goed beveiligd en is daarom de zwakste schakel", aldus de Schipper.

De Schipper vermoedt dat we de gevolgen hiervan voorlopig niet zullen zien. "Hackers die hun malware nu verspreiden zullen waarschijnlijk pas binnen drie maanden toeslaan en dan zal niemand weten waar het vandaan komt."

Online winkelen: dubbel risico bij kleinere winkels...
De mindere bezorgdheid over hacking of online fraude zet zich ook door naar de consumentenwereld. Door de sluiting van fysieke winkels in de afgelopen maanden is het online winkelen aanzienlijk toegenomen.

De Schipper: "De grote online winkels zijn vrij veilig omdat ze ofwel werken met gespecialiseerde beveiligingsbedrijven ofwel een eigen IT-securityteam hebben. Maar met de kleinere winkels is het gevaar dubbel. Als ze voordien nog geen webshop hadden en vervolgens snel online zijn gegaan, zijn ze technisch gezien niet de meest veilige online shop. Bovendien krijgen ze waarschijnlijk meer bezoekers op de website en groeit hun klantenbestand. Daardoor komen ze in het vizier van de hackers als interessant doelwit. En dat gevaar is minder zichtbaar. In dit opzicht kun je de parallel trekken met COVID-19. Vandaar ook onze oproep voor een Zero Trust-aanpak in IT-beveiliging. Vertrouw niemand en controleer de identiteit altijd op een andere manier."

About Unisys
Unisys is a global information technology company that builds high-performance, security-centric solutions for the most demanding businesses and governments. Unisys offerings include security software and services; digital transformation and workplace services; industry applications and services; and innovative software operating environments for high-intensity enterprise computing. For more information on how Unisys builds better outcomes securely for its clients across the government, financial services and commercial markets, visit www.unisys.com.

Follow Unisys on Twitter and LinkedIn.

Unisys and other Unisys products and services mentioned herein, as well as their respective logos, are trademarks or registered trademarks of Unisys Corporation. Any other brand or product referenced herein is acknowledged to be a trademark or registered trademark of its respective holder.

Contacts:

Nick Miles, Unisys EMEA, +44(0)7808 391543
nick.miles@gb.unisys.com

Eef Leroy, All Colors of Communication, +32 (0)497 32 63 42
Eef@allcolorsofcommunication.com
Unisys@allcolorsofcommunication.com